Det er ikke sjældent jeg hører hundeførere sige netop dette om enten en øvelse eller det at skulle stå og repetere en grundfærdighed flere gange. Men hvad betyder det? Hvordan kan vi vide hvad hunde synes? Er der nogle øvelser der er kedelige ”af natur”?
Måske. Men vi ved jo ikke hvad hunde mener, tænker og føler – de kan jo ikke tale 😊. At sætte sådan en etikette på en øvelse og sige at vi mener at det er hundens mening om noget, er ofte noget vi siger når en øvelse ikke lykkes /ser ud som vi ønsker, at hunden forlader træningen fysisk, eller retter sit fokus mod noget andet. Men hvad hjælper det at du sætter den etikette på situationen? Ingenting. Ofte er det en undskyldning for at den fri ved fod (eller hvad det nu er) ikke er blevet bedre – eller for at du dropper at lave flere repetitioner af noget (som du netop burde træne mere på?). Løser det noget eller hjælper det dig med at finde en løsning på det? I hvert fald ikke hvis du bruger det som en undskyld for at lade være med at træne det. Det bliver nærmere til en cirkelslutning.
Hvad vil hjælpe os med at løse problemet? Spørg dig selv: hvordan ser det ud når hunden keder sig? Vær konkret. Forlader hunden træningen? Mister den fokus? Går der lang tid før hunden forsøger at gentage /komme med den næste repetition? Hvad kan løsningen på svarene være her?
At forstærkeren du bruger, ikke er af en værdi hunden vil arbejde (hårdt) for.
Eller at du måske har sat kriteriet for højt så din forstærkningsfrekvens bliver for lav. Dermed finder hunden ofte på at opsøge andre forstærkere i miljøet (snuse, opsøge folk og hunde på træningspladsen etc.)
Eller at der simpelthen stadig mangler flyd. Og husk: Når der mangler flyd på en adfærd, kræver det meget mere af hunden end når der er flyd = du bør stoppe træningspasset tidligere for at give din hund pause. Det er hårdt arbejde at skulle tænke sig meget om 😊. Men man opnår ikke flyd på adfærden hvis ikke man laver mange gentagelser på rigtigt kriterie med god nok forstærker! Bare lav flere pas til flyd indfinder sig – det er her vi kommer til et punkt hvor noget er let og ikke opleves som svært mere.
Måske er det rigtigt at hunden synes det er kedeligt at træne fri ved fod. Men det er ikke øvelsen i sig selv der er det. Det er din træningsopsætning der har nogle mangler. Og så kan der være enkelte tilfælde hvor hunden har ondt et eller andet sted. Det må du selvfølgelig udelukke.