“Lad nu bare hunden være hund”

Dette er et udsagn man tit hører – men hvad menes der? Oftest betyder det at vi ikke skal gribe ind i dens gøren og laden og “opdrage” på den akkurat nu. Altså at lade være med at “træne” den i en bestemt situation. Men er det muligt?

Et eksempel kunne være når vi lufter hunden i snor – her vil de fleste synes at hunden “bare skal være hund” – dvs den har lov at snuse og tisse og gøre ting som hunde ellers værdsætter at gøre – den skal ikke gå perfekt på plads som i fri ved fod, og derfor siger man vel ovenstående i den betydning at vi ikke ønsker at gribe en masse ind i hvad den laver. Og det er også helt fint for de fleste….og dog! Du vil jo ikke have at den slæber dig afsted for fulde sejl til næste lygtepæl – ej heller at den spiser tyggegummi (eller ting fra den mere klamme afdeling) den finder på vejen etc.

Og faktum er at du allerede har grebet ind i hundens adfærd ved den simple lille ting at den har sele og line på. Og hvis du ikke vil have en hund der trækker i linen, så har du også grebet ind i hvilke adfærd der bliver forstærket – uanset hvordan du har trænet det. Og hvis du ikke har gjort det, vil adfærden så bare blive overladt tilfældige konsekvenser – trækker hunden i snoren for at komme hen til en særlig god lugt og lykkes med det, bliver adfærden forstærket. Hunden opnåede noget ønskeligt med sin trækkeadfærd. Og trækkeadfærden var forøvrigt slet ikke mulig uden linen….Som det ses er der masser af faktorer som griber ind i hundens adfærd – tilsigtet eller utilsigtet, hensigtsmæssigt eller uhensigtsmæssigt. Vi lægger mange flere til: det ville også have indflydelse på hundens adfærd hvis du ikke havde fodret den i flere dage i forhold til at lede efter klamme ting at spise på vejen – og sådan kan vi faktisk blive ved.

Hunde viser adfærd hele tiden, og de møder også konsekvenser hele tiden (forstærkere eller straffere) kort og godt som Eva Bertilsson, svarer i “Träning – en viktig del i arbete för ökad välfärd”, 2010:”

Är det möjligt att inte träna alls?

Nej. Men träning kan vara avsiktlig eller oavsiktlig, och avsiktlig träning kan vara mer eller mindre genomtänkt och mer eller mindre vetenskapligt underbyggd.

…Utanför de regelrätta träningspassen kan strategier baserade på operant och/eller respondent lärande bidra till att undvika oavsiktlig inlärning av oönskade emotionella och beteendemässiga responser, och istället skapa situationer där djuren utvecklar mer önskvärda beteenden. Enkelt uttryckt kan man jobba dels att förändra de situationer som föregår ett beteende, och dels med de konsekvenser som olika beteenden leder till.”

Så selvom du gerne vil lade hunden være hund – så kan du ikke det, du fodrer den, giver den vand, går tur med den og vi kan ikke være tilstede uden at gribe tilsigtet eller utilsigtet ind i hundens adfærd. Læring foregår hele tiden – også selvom du ikke har en klikker i hånden og belønning i lommen så hunden kan aldrig bare være hund.

Men selvfølgelig kan vi graduere hvor påtrængende (engelsk: intrusive) en strategi vi benytter skal være, og det er absolut vigtigt at tage stilling til dette med hundens velfærd for øje.Og vi kan også beslutte om vi vil lade hundens adfærd være overladt til tilfældige konsekvenser i bestemte situationer – det er vi faktisk nødt til af og til. Men vi skal bare ikke bilde os selv ind at vi kan stå på sidelinjen og lade hunden være hund og tro at den ikke “træner” bare fordi vi ikke griber ind med klikker og belønning.

Og dette faktum er måske især vigtig at have for øje i forhold til alle adfærd hunden viser i hverdagen og måske især alle dem som vi opfatter som mindre ønskelige. Men det er også vigtigt i mange andre tilfælde.

Tilmeld dig kursus her

Felt