Klikkertræning for filosofiens skyld?

Klikkertræning for filosofiens skyld?

Jeg plejer at sige at jeg klikkertræner, og synes det er en vældig god måde at træne hund på. Men måske er det en uheldig måde at beskrive min træning på. For det som jeg anser som vigtigt i god hundetræning, handler ikke om at overholde nogle bestemte regler for ”ren” klikkertræning. Det handler om forståelse for læringsmekanismer og at bruge den viden i praksis. Jo større forståelse man får for læringsmekanismer, jo bedre bliver man til at vurdere om en træningsteknik er hensigtsmæssig på den korte eller lange bane. En klikker i hånden kan være smart og effektiv – og er det ofte for det meste. Men man behøver den ikke altid. Så den spiller ikke den allervigtigste rolle i det som jeg anser som god træning.
Det som er altafgørende efter min mening, handler som sagt om indsigt i læringslovene, og om at forstå at man kan være utrolig effektiv i sin træning uden at gå på kompromis med dyrevelfærd. Det kan man ved at lære noget om hvilke værktøjer og koncepter der ikke modarbejder hinanden i træningen på den lange bane.
Hvis man vil træne effektivt, er der altså alligevel nogle spilleregler for hvilke træningsteknikker man kan bruge hvis man vil undgå at skyde sig selv i foden.
Det handler altså ikke om at vi SKAL overholde nogle regler for filosofiens skyld, det handler heller ikke om at vi skal træne “ren” klikkertræning.
Det handler om at træne effektivt – og at tilgodese hundens velfærd.
Hvordan kan vi gøre det? Det kan du lære om på BRUGSHUND 2026 Datoer for praktiske samlinger kommer i løbet af de næste uger.